89. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM OD 21. do 27. maja na Novosadskom sajmu

 

Najveća priredba Novosadskog sajma, 89. međunarodni poljoprivredni sajam, biće održana ove godine u svom standardnom prolećnom terminu, od 21. do 27. maja. Posebno raduje činjenica da zadržava tradicionalni format koji izlagačima pruža priliku da se predstave u zatvorenom i na otvorenom prostoru najstarije sajamske kuće u ovom delu Evrope.

Poljoprivredni sajam će biti realizovan sa Republikom Mađarskom kao Zemljom partnerom, koja je 2010. bila i prva Zemlja partner ove priredbe. Generalni sponzor će biti Globos osiguranje, Zlatni sponzor je Al Dahra. O velikom interesovanju za najveću priredbu Novosadskog sajma svedoče prijave brojnih izlagača iz Srbije i inostranstva, kao i najavljene kolektivne posete. Nastupe su do sada potvrdili izlagači iz Mađarske, Italije, Češke, Holandije, Španije, Turske, Indonezije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Danske, Francuske… Kolektivne izložbe će organizovati Mađarska, Češka, Italija, Holandija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Španija, Indonezija, dok je premijerno objedinjen nastup najavio i Maroko.

U poslednjoj dekadi maja biće priređeni svi poznati segmenti smotre agrara - Izložba poljoprivredne mehanizacije priključnih mašina i rezervnih delova, opreme za prehrambenu industriju, vinogradarstvo, voćarstvo i stočarstvo… Posetioce će dočekati i Izložba stoke, izložba hrane i pića, predstaviće se i osiguravajuća društva, banke, institucije i dr, a biće održani i brojni poslovni i stručni skupovi.

Na najvećoj Nacionalnoj izložbi stoke i Izložbi genetskih potencijala, biće prikazana najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza i živine, a posetioci će imali priliku da vide autohtone rase neophodne za održanje biodiverziteta, kao i dostignuća u nekonvencionalnom stočarstvu. Nažalost ni ove godine Sajam neće biti domaćin odgajivačima svinja, zbog potencijalne opasnosti od afričke kuge. Izložbe će biti organizovane pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Kruna Izložbe stočarstva - Dan stočara, neće izostati ni ove godine. Na Manježu Novosadskog sajma najboljim odgajivačima biće uručena priznanja uz defile nagrađenih grla - prikaz rezultata domaćeg uzgoja i selekcije stoke, koji će ne samo potvrditi veliku upornost domaćih farmera, već kao i obično privući veliki broj posetilaca.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede u planu su i izložbe organskih proizvoda, proizvoda sa oznakama geografskog porekla, proizvoda sa oznakom „Srpski kvalitet“ i zanatskog piva.

Kongresni centar "Master" je tokom Poljoprivrednog sajma domaćin brojnim stručnim i poslovnim događajima, promocijama i prezentacijama. Skupove su do sada već najavile Mađarska, Ambasada Holandije, Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo, brojna udruženja i kompanije…

Posetioce sa kupljenim ulaznicama, koji dođu na 89. međunarodni poljoprivredni sajam, organizovan od 21. do 27. maja, na Novosadskom sajmu očekuju vredni pokloni - dva traktora, prikolica, prskalica i rasipač.

Agropanonka će srećnom posetiocu pokloniti traktor BELARUS 82.1 i rasipač HMS-A. Prskalicu BADILLI od 600 litara i prikolicu PALAZOGLU, nosivosti 10 tona, daruje firma MBV, a Kite DOO traktor JOHN DEERE 5045D".

Za učestvovanje u Poklon-igri potrebno je na poleđini kupljene ulaznice čitko ispisati tražene podatke, a potom je ubaciti u kutiju koja će biti postavljena preko puta Sajamske fontane. Kuponi sa imenima srećnih dobitnika biće izvučeni u četvrtak, 26. maja, u 17 časova, dok je uručenje poklona predviđeno za petak, 27. maj, u 12 časova.

Cene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posete nisu menjane. Pojedinačne ulaznice staju 600 dinara, dok u kolektivnim posetama koštaju 400 dinara po osobi. Za kolektivne posete, neophodno je dostaviti najavu posete sa brojem (najmanje 15 osoba) i spiskom posetilaca, na memorandumu zadruge, škole ili fakulteta, sa pečatom i potpisom ovlašćenog lica.

Ranije je već najavljeno da će 89. međunarodni poljoprivredni sajam, kao Zemlja partner podržati Republika Mađarska, Generalni sponzor je Globos osiguranje, Zlatni sponzor Al Dahra.

U međuvremenu je Poljoprivredni sajam dobio i Banku partnera, a biće to Banka Poštanska štedionica.

Više informacija o najvećoj agrarnoj sajamskoj priredbi u regionu je dostupno na https://sajam.net/sr/

 

 

 

 

5. međunarodni kongres o ruralnom turizmu

5. međunarodni kongres o ruralnom turizmu - 5th International Rural Tourism Congress bit će održan od 27. do 30. aprila 2022. u Cavtatu.

Osim naučnoj i stručnoj javnosti, Kongres je namenjen i svim ostalim učesnicima u ruralnom turizmu koji će se kroz naučna izlaganja, ali i brojne okrugle stolove, radionice i prezentacije upoznati s najnovijim trendovima na području ruralnog turizma.

Organizatori Kongresa su:

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo”; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU); Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini; Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Sveučilište u Rijeci; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; Veleučilište u Virovitici i Balkan Environmental Association

Kongres se, može pohvaliti sa 60-ak domaćih i inostranih partnera koji učestvuju u radu Programskog i Organizacionog odbora.

Naučni deo Kongresa podeljen je u sedam tematskih područja:

- Evropski ruralni prostor: juče, danas, sutra;
- Održivi razvoj u ruralnom turizmu;
- Krizno upravljanje i nove tehnologije u ruralnom turizmu;
- Umrežavanje i interesno udruživanje u ruralnom turizmu;
- Digitalni marketing, brendiranje i STEM u turizmu;
- Formalno i neformalno obrazovanje za ruralni turizam i Primeri dobre prakse iz javnog i privatnog sektora (studije slučaja, prezentacije, posteri).

 

Više o Kongresu saznajte klikom na link

 

 

 

 

IPARD javni poziv za nabavku traktora

Sedmi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – za investicije u nabavku novog traktora. Raspisan je i rok za podnošenje zahteva za odobravanje prava na podsticaje je od 17.februara 2022. godine do 22. aprila 2022. godine. Visina podsticaja iznosi od 60 odsto do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivrednik, i da li se poljoprivredno gazdinstvo odnosno parcele gazdinstva nalaze u planinskom području. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, jaja, voća, povrća, grožđa i ostali usevi (određene vrste žitarica, uljarica i industrijskog bilja). Iznosi podsticaja koje korisnik može da ostvari u sektorima voća, povrća, grožđa i sektoru ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, a za sektore mleka, mesa i jaja od 5.000 do 1.000.000 evra. Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa investicijom u nabavku novih traktora. Po ovom Javnom pozivu opredeljena su sredstva u iznosu od približno 11.5 miliona EUR, u skladu sa Pravilnikom i posebnim propisom koji uređuje raspodelu podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. IPARD konsultanti naše konsultatske kuće uveliko vrše pripremu IPARD zahteva vezano za ovaj javni poziv. Podsetićemo da je došlo do izmene Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju i propisana je obavezna dokumentacija koju IPARD korisnik podnosi prilikom podnošenja Zahteva za odobravanje projekta za investicione mere u sklopu IPARD programa te će se bez razmatranja odbacivati Zahtevi za odobravanje projekta koji su nepotpuni.

Najvažnija izmena nastala odnosi se na mogućnost isplate avansa IPARD korisnicima u visini do 50% odobrenog iznosa IPARD podsticaja, uz dostavljanje bankarske garancije koja odgovara iznosu od 110% zahtevanog iznosa avansne isplate.

Imajući u vidu da se u 2022. godini, Vaskršnji praznici praznuju počev od 22. aprila (petak) zaključno sa 25. aprilom (ponedeljak), kao i da Uprava za agrarna plaćanja ne radi u dane ovih praznika, uključujući 22. april 2022. godine, obaveštavaju se sva zainteresovana lica da u skladu sa članom 80. stav 5. Zakona o opštem upravnom postupku („Službeni glasnik RS“, br. 18/2016 i 95/2018 – autentično tumačenje), rok za podnošenje zahteva za odobravanje projekta po Sedmom javnom pozivu za podnošenje zahteva za odobravanje projekta za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u nabavku novog traktora, broj: 320-01-07-1/2022-07 od 14.02.2022. godine ističe kad protekne prvi naredni radni dan odnosno zaključno sa utorkom, 26. aprilom 2022. godine.

Detaljan tekst Javnog poziva, pravilnik i prateći prilozi, dostupni su na internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede  i  internet stranici Uprave za agrarna plaćanja

  

 

 

 

 

Projekat ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom

„Revitalizacija ruralnih područja nije moguća bez uključivanja žena koje imaju želju, volju i odlučnost pokrenuti sopstven posao. Za svaku lokalnu zajednicu u Jugoistočnoj Evropi od vitalnog je značaja ohrabriti svaku inspirativnu i poslovnu inicijativu kroz kvalitetnu edukaciju, profesionalni mentoring, razmenu i primenu dobre prakse kao i pristup dostupnim finansijskih sredstvima."

Projekat ,,ZaŽene – povezane znanjem i iskustvom“ #RuralneEuropljanke koji sprovodi Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ u saradnji sa tri partnera iz Srbije (Re: Craftsklaster za revitalizaciju starih zanata u Srbiji iz Beograd, Inicijative za ruralni razvoj iz Topole i Akademijom ženskog preduzetništva iz Novog Sada), Hrvatske (GTF-Inicijativa za održivi rast), severne Makedonije (Association of Business Women – Здружение на бизнис жени) i Bosne i Hercegovine (Udruženje poslovnih žena u BiH) je zapravo projekat koji će tokom 12 meseci osnažiti 200 žena iz ruralnim područja, uključiti ih u pripremu strateških dokumenata ključnih za kreiranje odgovarajućih uslova za razvoj ruralnog preduzetništva, podstaknuti realizaciju njihovih poslovnih ideja jer tema razvoja sela je pitanje njegovog opstanka.

Ovim putem takođe skrećemo pažnju na ključni događaj ovog projekta, odnosno na 5. međunarodni kongres o ruralnom turizmu pod nazivom: „Ruralni turizam: kvalitet, održivost, uključenje”,koji će biti održan od 27. do 30. aprila 2022. u Cavtatu, u Hrvatskoj i koji je moguće pratiti i putem on line. Cilj kongresa je razmena i primera dobre prakse, primena novih tehnologija i komunikacija u ruralnom turizmu uz poštovanje autentične ponude pojedinačnih ruralnih preduzeća žena u našim državama.

Pozivamo vas da redovno pratite društvene mreže (FB, Instagram, LinkedIn) naših organizacija te iz prve ruke dobijajte prave informacije o projektu: Re: Craft Beograd, Inicijativa za ruralni razvoj Topola i Akademija ženskog preduzetništva Novi Sad. 

Raspisan novi IPARD podsticaj za razvoj seoskog turizma

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je 10.juna 2020. da je objavljen prvi javni poziv za sredstva iz programa EU IPARD Mera 7, kojom je predviđena pomoć za razvoj seoskog turizma od 20 miliona evra.
IPARD Mera 7 ima za cilj podsticanje bavljenja nepoljoprivrednim aktivnostima na selu, a rok za podnošenje zahteva je od 1. jula do 1. oktobra.

U biltenu „IPARD na dlanu“ Ministarstva poljoprivrede navedeno je da je krajem maja usvojen Pravilnik o IPARD podsticajima za diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, kojim su bliže utvrđeni korisnici, uslovi i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava na IPARD podsticaje.
Ugostitelji koji žele da unaprede svoju turističku ponudu ili tek započnu bavljenje ovom delatnošću u ruralnim područjima Srbije, na ovaj način moći će da dobiju podršku u okviru IPARD Mere 7.

Korisnici ove meru mogu biti fizička lica, preduzetnici i mikro i mala privredna društva.

Za jedan projekat, koji može biti sačinjen od više različitih investicija, korisnici IPARD Mere 7 će iz IPARD fonda moći da povrate i do 65 odsto iznosa investicije i tako ostvare podršku između 5.000 i 300.000 evra po projektu.
nvesticije koje su prihvatljive odnose se na sve: od izgradnje i rekonstrukcije objekata za smeštaj do pejzažnog uređenja dvorišta, izgradnje terena za rekreaciju, prostora za degustaciju i prodaju hrane i pića, nabavku bicikala, izradu veb-sajta za prikaz turističke ponude, nabavku opreme za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Korisnik sredstava IPARD-a ne mora da ima prebivalište u ruralnom području, već može da ima prebivalište na bilo kom delu teritorije Srbije, ali mesto investicije mora biti u ruralnom području.
Podnosilac zahteva ne mora, ali može, biti lice koje se već bavi pružanjem usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu i može da investira u bilo koji tip ugostiteljskog objekta za smeštaj, tako da nije obavezno imati seosko turističko domaćinstvo.

Ko može da se prijavi:
1) fizička lica registrovana kao poljoprivredni proizvođači u ruralnim područjima ili članovi poljoprivrednog gazdinstva koja diverzifikuju svoje aktivnosti, bilo da su poljoprivredne ili nepoljoprivredne;
2) mikro i mala pravna lica, kao što je definisano u Zakonu o računovodstvu koja su osnovana ili rade u ruralnim područjima. Takođe, pravna lica, istog raspona, osnovana izvan ruralnih područja, su prihvatljiva za podršku ako se podržane investicije/aktivnosti nalaze u ruralnim područjima.
 
Opšti kriterijumi prihvatljivosti:
1) na kraju realizacije, investicija mora biti u skladu sa relevantnim nacionalnim standardima i zahtevima
2) korisnik mora biti registrovan u skladu sa odredbama Zakona o turizmu („Službeni glasnik RS”, broj 17/19) i Zakona o ugostiteljstvu („Službeni glasnik RS”, broj 17/19), na kraju realizacije investicije, a pre konačne isplate;**
3) podnosilac zahteva* mora da dokaže ekonomsku održivost preduzeća kroz biznis plan na kraju investicionog perioda  Biznis plan treba da bude usklađen sa obrascem koji će pripremiti IPARD Agencija.;
4) podnosilac zahteva mora da dokaže da u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta, odnosno zahteva za odobravanje isplate nema neizmirenih poreza ili obaveza za socijalno osiguranje prema državi. Podnosilac dostavlja potpisanu izjavu da ne postoji prijava za istu investiciju iz drugog javnog fonda ili šeme za subvencionisanje;*
5) korisnik je obavezan da, pet godina nakon konačne isplate od strane IPARD Agencije, namenski koristi investiciju bez izmena, koje značajno utiču na njenu prirodu ili na uslove sprovođenja iste ili na davanje neopravdane prednosti preduzeću ili javnom organu i/ili rezultiraju promenom prirode vlasništva nad komponentom infrastrukture ili prekidom ili izmeštanjem jedne proizvodne aktivnosti koja je kofinansirana.
(*Službeni glasnik RS, broj 20/2019 **Službeni glasnik RS, broj 55/2019)
 
Specifični kriterijumi prihvatljivosti*
Maksimalan kapacitet u broju ležajeva, u svim registrovanim objektima za smeštaj, ograničen je do 30 individualnih ležajeva po korisniku.* (*Službeni glasnik RS, broj 55/2019)
 
Prihvatljivi troškovi
Sledeći troškovi će biti prihvatljivi:
1) izgradnja i unapređenje nepokretne imovine;
2) kupovina nove opreme i nameštaja, uključujući i specijalnu opremu i nameštaj za osobe sa invaliditetom i decu;
3) kupovina novih mašina, mehanizacije** i opreme za održavanje turističkog mesta i pejzaža, za turističke i gastronomske svrhe, uključujući i IT hardver i softver do njihove tržišne vrednosti;
4) investicije u spoljašnje i unutrašnje prostore kao što su igrališta i odgovarajuća oprema;
5) opšti troškovi, kao što su naknade za arhitekte, inženjere i druge konsultantske naknade, studije izvodljivosti, sticanje patentnih prava i licenci do 12% od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova, od kojih su troškovi biznis planova prihvatljivi do 5%, ali ne više od 2.000 evra;
6) investicija u obnovljive izvore energije (izgradnja instalacija i opremanje)* **, mora biti deo projekta za turizam.*
(*Službeni glasnik RS, broj 20/2019 **Službeni glasnik RS, broj 55/2019)
 
Prihvatljive aktivnosti
Investicija u izgradnju i/ili rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga, kao što su sobe, restorani i drugi objekti, uključujući i objekte za skladištenje, prodaju, rekreaciju, držanje životinja, igranje, turističke kampove, poboljšanje spoljašnjih prostora (za jahanje, ribolov na površinskim vodama, biciklizam, tematske rute, staze za jahanje) i druge objekte/mehanizaciju, mašine i opremu u svrhu turizma/ugostiteljstva, itd.*
 
Bespovratna sredstva IPARD podsticaja
Udeo javne podrške u prihvatljivim troškovima investicije iznosi do 65%.
Korisnici mogu da prijave više od jednog projekta tokom trajanja IPARD programa. Ako je IPARD projekat u okviru iste mere, vremenski naredni projekat mogu da prijave nakon isplate IPARD podsticaja od prethodnog projekta.
 

 

 

 

 

Adresa

Adresa

Tanaska Rajića 20, Topola
Telefon

Telefon

+381656104844
Email

Email

info@ruralnirazvoj.org
Kubus Sistem
Tanaska Rajića 20, 34310 Topola, Srbija
T: +3816561048444, E: info@ruralnirazvoj.org, Radno vreme: 09-17h Pon - Pet


Copyright © 2019 Udruženje "Inicijativa za ruralni razvoj"  - Sva prava zadržana - Izradio: studiopetrov.com

Info